Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka

  • 4-5 natvrdo vařených vajec
  • 100 g měkkého salámu
  • 1 sklenice sterilované pikantní zeleniny, cca 330 g
  • 150 g majonézy
  • 1 balení (20 g) potravinové želatiny
  • sůl, pepř, mletá sladká paprika

Vejce a salám nakrájíme na drobné kostičky a přidáme scezenou zeleninu, kde větší kousky rovněž rozkrájíme. Vše promícháme ve větší misce s majonézou. Želatinu připravíme dle návodu, avšak místo části předepsaného množství vody použijeme nálev ze zeleninové směsi. Dobře rozpuštěnou želatinu pak vlijeme do misky a vše důkladně promícháme. Hotovou směs dochutíme solí případně pepřem či mletou sladkou paprikou a vlijeme do připravené formy „srnčí hřbet“ velikosti 30 cm. Pro snazší vyklopení z formy ji předem vyložíme  potravinářskou fólií. Hotovou tlačenku necháme ztuhnout v chladu.

Špagetová bábovka

Špagetová bábovka

  • 1 balíček špaget
  • 1 cibule
  • 75g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 10dkg anglické slaniny
  • 20dkg šunkového salámu
  • 5 velkých žampionů
  • 2 papriky – 1 zelená, 1 červená
  • 3 rajská jablíčka
  • 20dkg tvrdého sýra
  • 4 vejce
  • pepř, sůl, oregano

Špagety uvaříme ve slané vodě, na pánvi rozpustíme máslo, zesklovatíme cibulku. Pokrájíme anglickou slaninu a šunkový salám, papriky, žampiony, rajčata a prolisovaný česnek, dáme na cibulku, promícháme, přidáme sůl, pepř, oregano a prohřejeme. Špagety promícháme se směsí a strouhaným sýrem. Formu na bábovku vymažeme a vysypeme strouhankou, a pokud máme formu s povrchem Teflon®, postačí jemně vymazat. Formu naplníme připravenou směsí. Dáme do předem vyhřáté trouby, pečeme (cca 10min) při 200°C a poté zalijeme rozšlehaným vejcem. Dopečeme dozlatova.

Pracny

Pracny

  • 350g hladké mouky
  • 250g másla
  • 250g cukru
  • 120g vlašských mletých ořechů
  • 2 lžíce kakaa
  • citronová kůra, skořice, mletý hřebíček a nové koření

Mouku, ořechy, cukr, kakao a koření smícháme a zaděláme rozehřátým máslem, případně přidáme mléko.

Vypracujeme hladké těsto, které vtlačíme do formiček. Upečeme v předehřáté troubě. Po vyklopení z formiček, posypeme hotové pracny moučkovým cukrem.

Královská sekaná

Královská sekaná

Směs
  • 1kg mletého masa
  • 2 vejce
  • 1/2dcl mléka
  • 2 rohlíky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • majoránka, sůl, pepř
Náplň:
  • 2 nožičky párků
  • 3 uvařená vejce
  • 2 kyselé okurky

Do mletého masa přidáme na jemno pokrájenou cibuli, rohlíky předem namočené v mléce, rozetřený česnek, syrová vejce, pepř, sůl a majoránku. Celou směs prohněteme. ½ směsi vložíme do jemně vymazané formy na biskupský chlebíček, na to položíme okurky, párek, natvrdo uvařená vajíčka a zakryjeme druhou polovinou masové směsi a přimáčkneme. Pečeme v předem vyhřáté troubě 220°C cca 45min.

Bramborový nákyp s brokolicí

Bramborový nákyp s brokolicí

  • 500g brambor
  • 2 celozrnné housky
  • 4 vejce
  • 400g brokolice
  • 150g šunky
  • 155g másla
  • 50g strouhanky
  • sůl, čerstvě mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek, majoránka, čerstvá petrželka

Vaříme brambory ve slupce a jakmile jsou měkké, slijeme a oloupeme je a ihned prolisujeme. Housky namočíme do vody. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Růžičky brokolice asi 4 min povaříme v osolené vodě. Šunku nakrájíme na plátky. Ušleháme do pěny 125g měkkého másla, bílky, máčené celozrnné housky a bramborovou hmotu smícháme, pak přidáme růžičky brokolice, pokrájenou šunku a sníh z bílků. Celou směs okořeníme a přidáme nasekanou petrželku. Do vymaštěné formy s povrchem Teflon® (např. koláčové) dáme hmotu a na nákyp rozprostřeme 30g rozpuštěného másla smíchaného se strouhankou. Formu dáme do studené trouby a pečeme při teplotě 180°C asi 45min.

Máslový dort

Máslový dort

  • 150g hladké mouky
  • 100g kokosové moučky
  • 200g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 vajec
  • 3/4 prášku do pečiva
  • citronová kůra

Žloutky, cukr a lžičku vody vyšleháme do husté hmoty. Vmícháme mouku s práškem do pečiva, kokosem a citronovou kůrou. Poté přidáme hustý sníh z bílků a vanilkový cukr. Těsto nalijeme do připravené dortové formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Vychlazený korpus rozkrojíme 2x a naplníme máslovým kokosovým krémem a ozdobíme dle vlastní fantazie.

Bábovka

Bábovka

  • 150g rozinek
  • 200g másla
  • 200g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 500g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 125 ml mléka
  • Máslo utřeme do pěny a postupně do ní rozšleháme vanilkový cukr, vejce a sůl. Mouku promícháme s kypřícím práškem a opatrně po troškách ji zapracujeme do vaječné hmoty. Stejně vmícháme mléko. Pak  přidáme rozinky. Těstem naplníme bábovkovou formu, kterou jsme jemně vymazali. V mírné troubě pečeme asi 70min.

Metrový dort

Metrový dort

  • 2 vejce
  • 65g cukru
  • 90g mouky
  • kypřící prášek do pečiva

      Vejce s cukrem vyšleháme do husté hmoty. Zapracujeme mouku s kypřícím práškem. Nalijeme do jemně vymaštěné formy „srnčí hřbet“ s povrchem Teflon® a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 20 min. Vychladlý korpus rozkrájíme na tenké plátky. Spojíme máslovým kakaovým krémem a vložíme zpět do srnčího hřbetu. Necháme ztuhnout a polijeme zředěnou čokoládou, možno ozdobit kokosem. Krájíme šikmé chlebíčky.

Tvarohový koláč s ananasem

Tvarohový koláč s ananasem

  • 2 vejce
  • 65g cukru
  • 90g mouky
  • kypřící prášek do pečiva
  • 250g tvarohu
  • 40g másla
  • 30g cukru moučka
  • ananas

Vejce s cukrem vyšleháme do husté hmoty. Zapracujeme mouku s kypřícím práškem. Nalijeme do vymaštěné koláčové formy Teflon® a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 20 min. Hotový korpus potřeme tvarohem ušlehaným s máslem a cukrem a poklademe plátky ananasu. Můžeme ozdobit oříšky. Hotový dort necháme vychladit.

Ovocný koláč

Ovocný koláč

  • 2 vejce
  • 60g cukru
  • 90g mouku
  • kypřící prášek do pečiva
  • marmeláda
  • čerstvé ovoce dle vlastního výběru
  • 1 sáček dortového želé

Vejce s cukrem vyšleháme do husté hmoty. Zapracujeme mouku s kypřícím práškem. Nalijeme do vymaštěné koláčové formy Teflon® a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 20 min. Hotový korpus potřeme marmeládou, poklademe kousky ovoce a zalijeme dortovým želé, které připravíme dle návodu uvedeným výrobcem.

Maková roláda s meruňkami

Maková roláda s meruňkami

  • 375g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 40g cukru
  • 125 ml mléka
  • 50g másla
  • 1 vejce
  • kůra z 1 citronu
  • nakládané meruňky
  • 250g makové nádivky
  • 3 lžíce meruňkové zavařeniny
  • cukr na posypání

Z mouky, droždí, cukru, mléka, másla, vejce a kůry vypracujeme hladké kynuté těsto, které necháme 30 minut kynout. Takto připravené těsto vyválíme na plát o  velikosti formy (25cm x 25cm nebo 30x30cm). Tence jej potřeme makovou nádivkou, poklademe okapanými pokrájenými meruňkami a srolujeme. Roládu vložíme do vymaštěné formy na biskupský chlebíček a necháme 20 minut kynout. Poté těsto podélně nařízneme asi 1 cm hluboko. Pečeme 45 min v mírně vyhřáté troubě. Upečeme a necháme ve formě asi 30 min chladnout. Po vyklopení necháme zcela vychladnout. Celý koláč potřeme rozehřátou propasírovanou zavařeninou a posypeme cukrem.

Kontakty
BLEX, a.s.
Závodu Míru 327/4
360 17 Karlovy Vary

IČ: 25 24 74 09

tel: +420 353 403 302
fax:+420 353 449 687
blex@blex.cz


Katalog ke stažení zde

Kde nás najdete